Zorginstellingen

 • ‘Er is nog veel te verbeteren aan de buitenruimte bij zorginstellingen’

 • Zorginstellingen tuin en terreininrichting

  De inrichting van het terrein bij verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en zorginstellingen stemmen wij af op de behoefte van de bewoners en de gebruikers. Hortivorm is niet alleen gespecialiseerd in het vormgeven en realiseren van terreinen bij zorginstellingen, maar ook in het terreinbeheer en tuinonderhoud bij zorginstellingen.

  Onderzoek hitte stress

  Er is een onderzoek gedaan naar welke bomen, struiken en klimplanten een groot koelend vermogen hebben. Dit gaat niet alleen over de schaduw, maar ook over het verdampingsvermogen en praktische aspecten zoals bewortelingspatroon, soort vruchten en verdrogingsgevoeligheid. Met name bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen kunnen deze terreinfactoren een grote rol spelen.

  Ook een bewegingstuin (speeltuin) voor ouderen kan vaak prima worden geïntegreerd in de tuin. Hiervan zijn reeds enkele voorbeelden van in Nederland.

  Waardering

  Een fraaie tuin wordt door de klanten (bewoners en bezoekers) vaak hoog gewaardeerd. Hiermee kunnen de zorgcentra zich duidelijk onderscheiden en een meerwaarde bieden aan de bewoners/gebruikers. Onze hoveniers staan de bewoners tijdens de onderhoudwerkzaamheden altijd vriendelijk te woord. Enkele aandachtspunten voor de inrichting van tuinen en terreinen willen wij hier met u delen. Wij vertellen u graag meer in een persoonlijk gesprek.

  • Zicht

   Met het ouder worden gaat het gezichtsvermogen vaak achteruit en wordt het lastiger om blauw-, groen- en violettinten te zien. Ook zal de waarneming van diepte verminderen, wat vraagt om meer verticale beplanting en afgeronde hoeken bij paden, hagen, muren of muurtjes. Een goed beplantingsplan van Hortivorm houdt hier rekening mee.

  • Spieren

   De behendigheid wordt minder en het bukken en de mobiliteit neemt af. Zelf tuinieren wordt steeds moeilijker. Oplossingen kunnen o.a. bredere en betere paden zijn of verhoogde plantenbakken.

  • Lichaamstemperatuur

   Het aanpassingsvermogen van het lichaam op sterk oplopende temperaturen vermindert. Het gebruik van de tuin wordt dan vaak beperkt tot vroeg in de ochtend en/of laat op de dag, en dat is jammer. Hortivorm realiseert in de tuin die niet alleen ergonomisch zijn aangepast, maar ook gepositioneerd zijn in de schaduw of halfschaduw.

  • Geheugenverlies

   De ziekte van Alzheimer is een ziekte waardoor het o.a. moeilijker wordt om nieuwe vaardigheden te leren en recente activiteiten te herinneren. Een hulpmiddel kan zijn om de beplanting eenvoudig te houden, evenals het toepassen van bekende planten met een bekende kleur en geur, denk aan boerenjasmijn, kamperfoelie en sommige rozen.

 • Veiligheidsgevoel

  Het gevoel van veiligheid is verminderd en dit verhoogt de vrees voor buitengebeurtenissen. De tuin zou een veilige plaats moeten zijn. Dit kan Hortivorm bijvoorbeeld realiseren door doorzichtige hekwerken en lage hagen toe te passen.

 • Privacy

  Het uitbannen van (verkeers)lawaai wordt veelal op prijs gesteld. Zicht op de omgeving echter wordt wel sterk gewaardeerd. Wij komen vaak tegen dat planten op de verkeerde plek staan, voor de ramen groeien en het zicht op de omgeving ontnemen. Vaak ontbreken rustige, afgebakende plekjes waar in alle rust van geur en kleur kan worden genoten.

Afspraak?

Wilt u een persoonlijk en vrijblijvend advies gesprek? Klik hier en laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Graag tot ziens,

Gibbo Hamoen
eigenaar hoveniersbedrijf Hortivorm