Gazon

 • ‘Gazon aanleg, gazon renovatie en gazon onderhoud  bij ons in goede handen’

 • Gazon

  Het gazon is het meest voorkomende onderdeel in – Nederlandse tuinen. Een gazon kan  variëren tussen een strak geschoren biljartlaken tot een  grasveld met madeliefjes en paardenbloemen.

  Wist u dat de natuurlijke beplanting een indicator is van de bodemgesteldheid? Paardenbloemen vervullen een zeer nuttige functie in het gazon. De paardenbloem transporteert mineralen. Hij brengt vooral calcium omhoog vanuit diepere lagen en geeft deze af aan de bovenste bodemlaag. Hij ‘geneest’ daardoor wat de bodem is kwijt geraakt door uitspoeling naar benden.

  Bodemleven

  Een gezond bodemleven is essentieel voor een goed gazon. Bij bodemleven moet u denken aan nuttige bacteriën en schimmels. Voor een goed bodemleven is een goed doorwortelbare bodem van belang. Het bodemleven moet de voedingsstoffen kunnen omzetten naar voedingstoffen die bruikbaar zijn voor grasplanten.  Gezond gras  zorgt voor een fraai gazon.

  Bemesting

  Het toedienen van de juiste bemesting in de juiste hoeveelheden op het juiste moment zorgt ervoor dat zich een goed gesloten grasmat kan ontwikkelen.

  Aanleg gazon

  Het aanleggen van een goed functionerend gazon vergt de nodige voorbereidingen. De bodem moet goed gespit worden om storende lagen doorbreken. Deze storende lagen veroorzaken stagnatie van water. Hierdoor ontstaan er plassen, rottende wortels en ongewenste plantengroei in uw gazon.

  Na de grondbewerking kan er bodemverbetering nodig zijn, dit staat in de uitslag van de bodemanalyse.

  Het is goed om na de bodembewerking de bodem enkele dagen tot ‘rust’ te laten komen. Hierdoor kan de grond zich sluiten en worden toekomstige verzakkingen verminderd.

  Daarna wordt de grond fijn geëgaliseerd en aangerold. Tot slot kunnen we de graszoden of big slabs aanbrengen of het gazon inzaaien met graszaad.

  Verschillende grasmengsels

  Zowel voor graszoden, big slabs als graszaad kunnen verschillende mengsels worden gekocht. Deze mengsels kunnen bestaan uit recreatiegazonmix, siergazonmix of mengels voor schaduwrijke plekken.

  Kunstgras

  De toepassing van kunstgras is een mogelijkheid om een groene uitstraling te krijgen in uw tuin. Vooral in kleine tuinen waar kinderen graag en veel spelen kan dit een uitkomst zijn. Ook op daktuinen is kunstgras een welkome aanvulling als materiaal.

  Er zijn vele kleuren en kwaliteiten, ik informeer u graag.

Maaien gazon

Om uw gazon in goed conditie te houden is regelmatig maaien van groot belang. Maai niet te kort vlak voor de winter  of bij droge perioden. Gebruik ook goed geslepen maaimessen.

Graskanten

Snij minimaal 2x per jaar de graskanten. Doe dit onder een hoek van enkele graden langs de border. Dit voorkomt inzakken en uitdrogen. Ook kunt u een rollaag van klinkers of een maairand van tegels aanbrengen om stabiele graskanten te maken. Hierdoor blijft de vorm van uw gazon beter behouden en het u kunt de randen beter in een gang maaien, wat u weer tijd bespaart.

Verticuteren, beluchten en bezanden

Om uw gazon in goed conditie te houden is jaarlijks verticuteren en beluchten een goede investering. Afhankelijk van gebruik en bodem dient er ook regelmatig te worden bezand. Ik adviseer u graag in uw tuin.

Advies?

Wilt u ook advies voor uw gazon? U kunt mij iedere werkdag bellen tussen 08:00 en 17:00 uur op mijn persoonlijke telefoonnummer 06-54 372 223. Mailen kan 24/7, ik reageer dan binnen 2 werkdagen.

 

Graag tot ziens,

 

Gibbo Hamoen
eigenaar hoveniersbedrijf Hortivorm