Gazon

  • ‘Aanleg, renovatie en onderhoud van uw gazon zijn bij ons in goede handen’

  • Gazon

    In Nederlandse tuinen is het gazon het meest voorkomende onderdeel. Dat varieert van een strak geschoren biljartlaken tot een grasveld met madeliefjes en paardenbloemen.

    Wist u dat de natuurlijke beplanting een indicator is van de bodemgesteldheid? Paardenbloemen bijvoorbeeld, zijn heel nuttig en transporteren mineralen. Ze halen calcium omhoog vanuit diepere lagen en geven deze af aan de bovenste bodemlaag. De paardebloem ‘geneest’ daardoor de bodem van uw gazon.

    Bodemleven

    Een gezond bodemleven – met nuttige bacteriën en schimmels – is essentieel voor een goed gazon. Voor een goed bodemleven is een goed doorwortelbare bodem van belang. De voedingsstoffen uit de bodem worden omgezet naar voedingstoffen die grasplanten nodig hebben. Een fraai gazon heeft gezond gras.

    Bemesting

    Het toedienen van de juiste bemesting, in de juiste hoeveelheden op het juiste moment, zorgt voor een goed gesloten grasmat

    Aanleg gazon

    De aanleg van een gazon begint met de nodige voorbereidingen. De bodem moet goed gespit worden om storende lagen doorbreken. Als dat niet gebeurt blijft het water staan en ontstaan er plassen, rottende wortels en ongewenste plantengroei in uw grasveld.

    Uit de bodemanalyse blijkt of het nodig is om de grond te verbeteren. Na de bodembewerking moet de bodem enkele dagen tot rust komen. Hierdoor sluit de grond en dat verminderd toekomstige verzakkingen.

    Vervolgens wordt de grond fijn geëgaliseerd en aangerold. Tot slot brengen we de graszoden of big slabs aan, of we zaaien graszaad.

    Verschillende grasmengsels

    Er zijn verschillende mengsels voor graszoden, big slabs en graszaad. Er zijn mengsels voor recreatiegazonmix, siergazonmix of voor schaduwrijke plekken.

    Kunstgras

    Vooral in kleine tuinen waar kinderen graag en veel spelen kan kunstgras een uitkomst zijn. Praktisch en tegelijkertijd een groene uitstraling in uw tuin. Ook op daktuinen is kunstgras een goede mogelijkheid.

     

Maaien en graskanten

Om uw gazon in goed conditie te houden is het belangrijk om regelmatig te maaien. Maai niet te kort vlak voor de winter of bij droge perioden. Gebruik ook goed geslepen maaimessen.

Snij minimaal twee keer per jaar de graskanten onder een hoek van enkele graden langs de border. Dit voorkomt inzakken en uitdrogen. Een rollaag van klinkers of een maairand van tegels aanbrengen zorgt voor stabiele graskanten. De vorm van uw gazon beter behouden.

Verticuteren, beluchten en bezanden

Om uw gazon in goed conditie te houden is jaarlijks verticuteren en beluchten aan te raden. Afhankelijk van gebruik en bodem moet er ook regelmatig worden bezand.

Advies?

Wilt u ook een gezond en groen gazon? Maak een afspraak en wij vertellen u graag alles over de mogelijkheden.

 

Graag tot ziens in uw tuin!

Maak een afspraak >