Utrecht – aan de Grift –


 • ‘Door goed te luisteren, kijken en (door te) vragen, maakten wij voor onze opdrachtgever deze ideale achtertuin aan de Grift te Utrecht’

   

 • Stadstuin te Utrecht aan de Grift

  Een unieke plek aan historisch water in de binnenstad van Utrecht. Een stadstuin aan de Grift, een van de mooiste plekjes in Utrecht. Hortivorm tekende voor het ontwerp en aanleg van deze rustige gezinstuin in 1998.

  Het opvolgend tuinonderhoud voor deze stadstuin zou de opdrachtgever zelf ter hand nemen. In 2016 werden wij weer door de opdrachtgever benaderd of we eens langs wilden komen om de tuin aan te passen. De bomen, ook van de buren, waren in deze jaren weer een stuk gegroeid en het gazon was toch wat bewerkelijk en men wilde toch wat meer privacy in de tuin. Sommig planten en het gazon waren in kwaliteit achteruit gegaan, en de functie van de tuin was ook veranderd dus………….. tijd voor een aanpassing.

  Concept voor het nieuwe tuinontwerp

  De opdrachgever wilde graag meer plek om in de tuin te zitten, vooral daar waar de zon het langst in de tuin aanwezig was. Het concept voor deze tuin bestaat uit een lange zichtas vanaf het boven gelegen terras en parallel daaraan een ‘pergola/leiwand’ die moet gaan zorgen voor de nodige privacy. De terrassen zijn zoveel mogelijk ‘ingepakt’ in planten zonder dat dit ten koste gaat van de zonnige plek in de tuin.

  Hergebruik aanwezige materialen

  De reeds eerder toegepaste gebakken klinkertjes zullen worden hergebruikt en uitgebreid op de plek van het voormalige gazon. De aanwezige vlonders worden hersteld waar nodig en er wordt sfeerverlichting aangebracht, met name bij de tuintrap. Door dit nieuwe ontwerp heeft de tuin verschillende terrassen en is uitgegaan van de aanwezige hoofdstructuur in de tuin. Vanzelfsprekend zal er overleg zijn met de buren en zal de aangepaste tuin in de loop 2017 worden gerealiseerd.

< Terug naar overzicht