Wassenaar


 • ‘Hortivorm mocht de oude tuin onderhouden en na de verhuizing deze nieuwe tuin in Wassenaar ontwerpen en realiseren’.

   

   

   

   

   

   

   

 • Renovatie stadstuin te Wassenaar 

   

  De nieuwe bewoners van deze woning in Wassenaar stelden andere eisen aan de tuin en we kenden elkaar al langer, dus een afspraak was snel gemaakt.

  Deze stadstuin bij een twee onder een kap woning in Wassenaar was strek gedateerd en een renovatie was nodig om meer tuinplezier te ontlenen aan deze tuin. De aanwezige beplanting, die vooral bestond uit grote coniferen, was zo groot geworden dat er veel schaduw in de tuin was. De beleving van de tuin werd hierdoor minder.

  Eisen en wensen opdrachtgever

  De opdrachtgever wilde een onderhoudsvriendelijke tuin met ruimte voor gazon, bloeiende vaste planten borders en een nieuw terras met nieuwe tuintrappen. Het moest wel een rustige tuin worden met niet teveel tierelantijnen. We hebben een tweetal schetsen gemaakt met beide een heldere vormgeving. Deze spraken de opdrachtgever aan en in samenspraak hebben we voor een schetsontwerp gekozen en deze enigszins aangepast naar de eisen en wensen van de opdrachtgever.

  Tuinontwerp concept

  Een hoofdpad vormt de hoofdlijn waar de verschillende tuinonderdelen, gazon, borders aan zijn gekoppeld. Het zicht van het lange pad eindigt bij een boom. Dit is één van de twee bomen die het terras ‘vastleggen’ in de ruimte. Daarnaast geven deze bomen enige schaduw en privacy. Er is een bescheiden gazon getekend om een rustig vlak in de tuin te creëren.

  Werkwijze van ontwerp tot tuinaanleg

  Het aangepaste schetsontwerp wordt getekend en wordt betiteld als het voorlopige ontwerp. Op basis van dit voorlopige ontwerp worden er een 3 tal ramingen gemaakt. De opdrachtgever kan nu materialen gaan uitzoeken zoals stenen en de materialen voor de trap. Hierbij vormen de ramingen een leidraad qua budget. Hierbij doen wij natuurlijk wel suggesties. Nadat de opdrachtgever de materialen heeft uitgezocht verwerken wij deze in het definitieve ontwerp en wordt het ontwerp verder uitgewerkt in een beplantingsplan. Dit beplantingsplan leggen wij aan de opdrachtgever voor ter goedkeuring.

  Vanuit dit alles leggen wij nu de conceptbegroting voor om de nieuwe tuin te realiseren. Als deze concept begroting is goedgekeurd maken we daar een definitieve begroting van en spreken we een aanvangsdatum en opleveringsdatum af voor de tuinaanleg.

  Na de aanleg komen wij nog tweemaal langs voor de servicebeurt.

  Opvolgend tuinonderhoud te Wassenaar

  Hortivorm zal de opdrachtgever ondersteunen bij het onderhouden van de hagen en het monitoren van de tuin. Wij geven dan bemestingsadvies, snoeiaanwijzingen en tips om het gazon in optimale conditie te houden. Zo houdt ook deze opdrachtgever zijn investering in stand en zal deze stadstuin in Wassenaar groeien en bloeien en in de loop der jaren meer waard worden.

< Terug naar overzicht